דף הבית >> מאמרים בעולם הערבי >> ניתוח שפת הגוף של נשיא מצרים א-סיסי: כשעוצמה וחרדה משתלבות

ניתוח שפת הגוף של נשיא מצרים א-סיסי: כשעוצמה וחרדה משתלבות

3.5.17
האם א-סיסי חש באמת ביטחון ביכולתו לשלוט במצרים על שלל בעיותיה הקריטיות? האם הוא חש ביטחון בתפקידו ובתפקודו? עד כמה הוא בוטח במנהיגי מדינות אחרות, שהן משמעותיות עבור גורלה של מצרים, שעמם הוא נפגש? התשובות בגוף המאמר. 
עבד אל פתח א-סיסי הוא נשיא מצרים משנת 2014, ומי שקודם לכן כיהן כשר ההגנה ומפקד הצבא, ושביצע הפיכה כנגד נשיא מצרים הקודם, מוחמד מורסי. השליטה במצרים אינה אתגר פשוט: מצב כלכלתה של המדינה המונה כ- 90 מיליון נפש, בכי-רע (עד כדי חשש ממשי מאי יכולת לספק תזונה נאותה לכל תושביה); היא מאותגרת ביטחונית מבחוץ ע"י ארגון דעאש ומיליציות צבאיות אחרות (במיוחד באזור סיני) ומבפנים ע"י ארגון "האחים המוסלמים", אשר עושה מאמצים ניכרים לנגוס בלגיטימיות המשטר המצרי ושאינו מכיר בנשיאותו של א-סיסי; וכן, מצרים סובלת מבעיות קריטיות רבות אחרות.
 
א-סיסי הפגין נחישות רבה בעת שביצע את ההפיכה, הוא גם הפגין עוצמה וביטחון בתקופת שלטונו הראשונה, בה נשיא ארה"ב (המעצמה שמצרים תלויה בה במידה רבה – כלכלית וביטחונית), ברק אובמה, הפגין מולו כתף קרה ואף עוינת, תוך ששיתף פעולה באופן גלוי וסמוי עם גורמים אסלאמיים העוינים את א-סיסי ומשטרו. גם כיום מפגין א-סיסי ביטחון במנהיגותו במצרים, לנוכח האתגרים האזוריים החיצוניים והפנימיים, אשר נשיא מצרים נדרש תכופות לעמוד בפניהם.

לנוכח העוצמה הפנימית והביטחון העצמי הנדרשים בתפקידו כנשיא מצרים, עולה הסוגיה, האם א-סיסי חש באמת ביטחון ביכולתו לשלוט במצרים על שלל בעיותיה הקריטיות? האם הוא חש ביטחון בתפקידו ובתפקודו? עד כמה הוא בוטח במנהיגי מדינות אחרות, שהן משמעותיות עבור גורלה של מצרים, שעמם הוא נפגש?

ניתוח שפת גופו של א-סיסי בפגישותיו עם מנהיגים ונושאי תפקידים בכירים מעלה תשובה מורכבת: מצד אחד, שפת גופו של א-סיסי משדרת ביטחון עצמי ונחישות; אך מצד שני, שפת גופו של א-סיסי משדרת בעקביות חשש ואף חרדה ניכרים. 
בכל אחת מהתמונות מס' 1-3, בהם נראה א-סיסי נפגש או מצוי בחברת מוחמד מורסי (בעת שא-סיסי כיהן כשר ההגנה וכמפקד הצבא), כפות ידיו של א-סיסי קמוצות ואף מאוגרפות, וכן, הוא נראה בהן סוגר את מרכז לשון גופו באמצעות שילוב ידיו. אלו הם סימנים לחרדה וחוסר ביטחון עצמי – הן פנימיים (תכונות אישיות) והן כלפי בן השיח. בתמונה מס' 4, ידיו של א-סיסי ממוקמות בין רגליו, כשהן מושפלות מטה, כאשר ופלג גופו העליון רפוי (אך לא מוטה). תנוחה ומחוות גוף אלו משקפות צייתנות של א-סיסי למורסי, אך גם הסתרה וחוסר ביטחון בשהייה עמו.

בהשוואה לשפת גופו של א-סיסי במפגשיו עם מוחמד מורסי, שפת גופו של א-סיסי במפגשו עם קתרין אשטון, שרת החוץ של האיחוד האירופי (יולי, 2013), משדרת ביטחון ושמחה משמעותיים (הגם שחלקם מאולצים, לאור שפת גופו הדרוכה של א-סיסי, המלמדת על מידה מסוימת של מתח ושל התנהגות מאולצת ולא ספונטנית).

עוגן השוואה נוסף למתח שא-סיסי חש חרדה ומגננה במפגשיו עם מנהיגים רבים הוא שפת גופו של כאשר א-סיסי אינו נפגש עם איש: בתמונה מס' 6, בה נראה א-סיסי הולך, כפות ידיו אינן קפוצות או מאוגרפות, כפי שהן במפגשיו של א-סיסי עם חלק ניכר ממנהיגי המדינות והמדינאים שעמם הוא נפגש.


 
בתמונות מס' 7-9 נראה א-סיסי במפגשיו עם אבו-מאזן, כאשר שפת גופו משדרת חשש ותוקפנות כאחד כלפי בן-שיחו: בתמונה מס' 7 כשכפות ידיו קפוצות ואף מאוגרפות כלפי אבו מאזן (סימן לתוקפנות והסתרה) ובתמונה מס' 8 הוא נראה לכאורה בקרבה כמו-אינטימית עם אבו מאזן, אולם, חסימת מרכז לשון גופו של א-סיסי באמצעות ידו הימנית, ונעילתה באמצעות יד שמאל (שמהווה חסימה נוספת למרכז לשון גופו) משקפת, סגירות, התגוננות וחשש של א-סיסי מאבו מאזן.

תמונה מס' 9, גם היא, משקפת חוסר ביטחון של א-סיסי כלפי אבו מאזן, לאור סגירתו של א-סיסי את מרכז לשון גופו בחלק התחתון באמצעות שילוב ידיו – סימן לחוסר ביטחון במידה מתונה.

לעומת זאת, בתמונה מס' 10 נראה א-סיסי כאשר רמת המתח וההתגוננות שלו אינן גבוהות, ככל הנראה, כיוון שמילולית הוא הביע תמיהה או דרישה כלפי א-סיסי תוך שהוא פועל באנרגיות גבוהות יחסית – מצב בו תחושות החשש וההתגוננות פוחתת באופן טבעי.

במפגשיו של א-סיסי עם דונלד טראמפ (תמונות מס' 11-16), מידת חששו והסתגרותו של א-סיסי פחותות משמעותית יחסית למפגשיו עם מורסי ואבו-מאזן: כפות ידיו רפויות יותר, קפוצות פחות, ובאופן טיפוסי אינן סוגרות את מרכז לשון גופו (למעט במידה מסוימת בתמונה מס' 16), והוא נראה בהן מחייך יותר ומתוח פחות.

גם עם מנהיג רוסיה, ולדימיר פוטין (תמונה מס' 17), שפת גופו של א-סיסי מאופיינת בחרדה והתגוננות, כפי שהיא משתקפת בסגירת מרכז לשון גופו, צמצום רוחב פיסוק רגליו והעמדת כפות רגליו בתצורה סוגרת ("תצורת חץ").

גם בפגישתו עם מלך סעודיה סלמן בן עבד אל-עזיז (תמונה מס' 18), שפת גופו של א-סיסי מביע חרדה והתגוננות: כפות ידיו סוגרות בחשש את מרכז לשון גופו, ומייצרות "חומה" "המגוננת" על א-סיסי מפני מלך סעודיה, לתחושתו.

עבד אל פתח א-סיסי, אם כן, מאופיין במורכבות אישיותית ניכר: מחד גיסא, הוא מפגין ביטחון עצמי המאפשר לו להשתלט על מצרים ולשלוט בה באופן מרשים, במיוחד לאור מצבה הרעוע של המדינה הגדולה שלה שלל מורכבויות, רגישויות ובעיות קריטיות. מאידך גיסא, א-סיסי מאופיין בברור ברמת חרדה גבוהה, שאותה מבטאת שפת גופו במהלך פגישותיו עם אישיים רבים.

 
מה מקורה של חרדה זו של א-סיסי? כיצד היא מתבטאת בהתנהלותו המדינית ופוליטית ובתהליכי קבלת ההחלטות שהוא מנהל? התשובות לשאלות אלה יובאו באתר בהמשך, במסגרת ניתוח פסיכו-פוליטי מפורט ועמוק יותר. 
נשיא מצרים, א-סיסי. מתוך: YouTube